Hem

Använda elhyveln som rikthyvel

 

Steg 3 - Anhållet, bottenplatta och målning


En viktig del av rikthyveln är anhållet. I första hand ska det hålla exakt 90 grader mot hyveln. Jag går ett steg till och gör det vikbart, så jag kan välja steglöst mellan 45 och 90 grader. Detta gör att hyveln också kan användas för att fasa kanter med.

 



Jag börjar med att såga till 4 vinkelräta bitar som ska bli konsoler. Dessa kommer att limmas ihop 2 och 2 för att det ska bli riktigt stabilt. Hål för genomgående skruv ska också borras genom konsolerna, så att limma ihop 2 bitar är nog det bästa för att det ska hålla. 


 



Här är nu konsolerna ihoplimmade, borrade och fastskruvade på sina rätta platser.

 



Här har jag kapat och fräst ur 2 bitar som kommer vara grunden till anhållet. Biten närmast i bild kommer skruvas fast i konsolerna. Den andra, med urfrästa  spår, kommer fungera som en glidskiva, så man vid behov kan flytta anhållet framåt/bakåt.

 



Här är nu de första delarna på plats. Glidskivan dras fast i skivan under, som försetts med insatsgängor. Även första delen av det vikbara anhållet är på plats. Här använde jag ett par vanliga gångjärn jag hade liggandes.





Här ser man delar till låsanordningen, så man kan låsa fast anhållet i önskad vinkel.





Låsanordningen på plats. På bilden kan man också se att anhållet nu försetts med ytterliggare en bit som kan höjas och sänkas. Detta pga. att anhållet lyfter när man tippar anhållet bakåt. Då måste man kompensera detta med den främre biten.






Här ser man bättre vad som händer när anhållet tippas bakåt. Genom att släppa ner den främre biten så kommer den att nå ner till hyvelbordet och problemet är löst. Därmed är anhållet klart.





För att hyveln ska stå stadigt och kunna dras fast på arbetsbänken, kapade jag till en bit 6 mm plywood.






Bottenplattan på plats. I samband med detta så passade jag även på att kladda på lite färg.

 




Här en bild när anhållet är tippat bakåt och främre delen nersänkt.

 



 


Hem