Hem

Bygga luftsolfångare av ölburkar

 

Introduktion

På denna och följande sidor kan du se hur jag med mycket enkla medel bygger en luftsolfångare av gamla ölburkar. Den ger idag ett rejält värmetillskott till befintlig uppvärmning. Enda driftkostnaden är en 65W fläkt, vilket får sägas vara försumbart i uppvärmningssammanhang


Hela luftsolfångaren har yttermåtten 2400 x 1265 mm och är placerad på en södervägg.
Enbart absorbatorn, bestående av 234 ölburkar mäter 2150 x 1188 mm = 2,55 m2
Eftersom burkarna är runda, är den totala ytan som solen kommer åt ca 3,6 m2 = hälften av burkarnas totala yta.
Varje burk rymmer 0,5 liter, vilket betyder att 117 liter luft hela tiden finns inne i luftsolfångaren för uppvärmning.

För den som funderar på att själv bygga en luftsolfångare, kan kanske på denna och följande sidor få lite tips och idéer till en egen luftsolfångare. Det behövs absolut inga märkvärdiga verktyg, material eller kunskaper för att bygga. Själv använde jag endast cirkelsåg, sticksåg, handborrmaskin (med stativ) samt diverse enkla handverktyg. Materialet i luftsolfångaren (bortsett från ölburkarna) finns att köpa i järn, bygghandeln och hos plåtslagarfirmor, om man nu inte redan har material liggandes som kan användas. Själv använde jag så mycket som möjligt av material jag redan hade.

Själva idén till att bygga en luftsolfångare av ölburkar hittade jag på nätet. Närmare bestämt på en ungersk sida, där någon bygger en luftsolfångare av gamla ölburkar (aluminiumburkar). Ölburksversionen hade visat sig vara effektivare än de traditionella luftsolfångarna byggda med plåt som absorbator, vilket annars är det mest vanliga. Det tunna materialet (0.1 mm) i aluminiumburken värms mycket snabbt upp av minsta solglimt och gör därför burken perfekt som absorbator i en luftsolfångare. Burkens utformning gör också att det går att få turbulens genom rören, vilket ökar effekten. Dessutom tyckte jag själva idén var ovanligt kul och måste ju bara testas.

Det blir naturligtvis fler byggmoment när absorbatorn byggs av ölburkar istället för plåt, men det är inte svårt och väl värt mödan med tanke på slutresultatet. Sedan får man sig ju på vägen en och annan öl också.. tralla lalla la :-)

En luftsolfångare kan byggas av många olika material och på en mängd olika vis, beroende på förutsättningar och ens egen fantasi. Många bygger av material man har liggandes, t.ex glasskivor, takplåtar etc. Några generella regler för hur en luftsolfångare ska byggas verkar inte finnas. Vad det handlar om är att med solens hjälp värma upp något (absorbator) som i sin tur kan värma upp luften som passerar. Den luftsolfångare jag beskriver på dessa sidor, byggs med ölburkar som absorbator och kommer ha både luftintag och utblås i lådans nederdel.

Då jag ville ha möjligheten till att experimentera och kunna välja på att ta luften antingen utifrån, inne från huset, eller båda delar, samt att det var källardelen på huset som skulle värmas upp, var det funktionen med både in och ut i nederdelen av luftsolfångaren som passade bäst i det här fallet.

För att få det att fungera enligt förutsättningarna, får den ingående luften passera genom halva solfångarpaketet i riktning uppåt till en övre gemensam luftkanal som binder samman alla "rör", för att sedan med redan uppvärmd luft ledas neråt och värmas ännu mer i andra delen av solfångarpaketet.

Principskiss

 

 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4 | Steg 5 | Steg 6 | Steg 7 | Steg 8


Hem

 

 

besöksräknare